Wpisy zaznaczone tagiem ‘dieta bez glutenu’

Dieta bezglutenowa

Kategoria: Odżywianie

Dieta bezglutenowa Decyzja o rozpoczęciu diety zwykle wiąże się z chęcią zgubienia kilogramów, czasami jednak dieta jest też koniecznością, kiedy chorujemy. Na pewno o restrykcyjnej diecie muszą pomyśleć chorzy na celiakie lub uczuleni na gluten. W tym wypadku tylko właściwa dieta może pomóc normalnie funkcjonować i pozbyć się wielu niemiłych dolegliwości. Czym jest owy gluten? Jest to nic innego jak białko występujące w wielu produktach głównie w pszenicy, życie. Gluten znajdziemy w większości mąk, makaronów czy pieczywa, dlatego tak trudno go wyeliminować z pokarmu. Bezpiecznymi produktami, które może spożywać chory jest na pewno gryka, proso, sorgo czy komosa ryżowa. Glutenu pozbawione są też owoce i warzywa, te można jeść do woli. Jeśli chodzi o mięso powinno znaleźć się w diecie, ale tylko w formie nieprzetworzonej. Dieta bez glutenu jest dość restrykcyjna i wymaga rygoru od chorego, każdy produkt należy dokładnie czytać i sprawdzać jego skład, aby wytrzeć się glutenu. Dieta bezglutenowa jest pewnym obciążeniem, ponieważ nie wszystko możemy spożywać, Naturalnie wiele produktów można zastąpić, ale jest to bardzo trudne. Chory lub uczulony na gluten jest do końca życia skazany na dietę. Dieta bezglutenowa, aby mogła zostać rozpoczęta wymaga przede wszystkim zdiagnozowania problemu, oraz ułożenia jadłospisu przez dietetyka.

Bookmark and Share

Tagi: , ,